De Punt

Opnames speelfilm De Punt starten komende week.

Maandag starten in Utrecht de opnames van De Punt, een speelfilm van regisseur Hanro Smitsman en producenten Staccato Films en Guapo Productions. Terence Schreurs en Martin Schwab spelen hoofdrollen in het drama over de enige vrouwelijke kaper van De Punt. Negen jonge Molukkers kapen 23 mei 1977 een trein bij De Punt in Drenthe. Op 11 juni wordt de kaping met geweld beƫindigd.

Zes kapers en twee passagiers komen om het leven. Dertig jaar later maakt een omroep een programma met direct betrokkenen. Uitgangspunt is de enige vrouwelijke kaper, Noor, die de kaping niet heeft overleefd. Ze ging de geschiedenis in als de eerste vrouwelijke terrorist in Nederland.

Uitgenodigd voor het programma zijn Noors vriend Koen, haar vader Tjak, ex-gegijzelde Yvonne, oud-minister Van Agt en Nico, de marinier die Noor doodschoot. In de studio gaan de gasten de confrontatie aan met elkaar en met hun gevoelens. De hoofdrollen in De Punt zijn voor Terence Schreurs, Martin Schwab, Gerson Oratmangoen en Anis de Jong.

Kees Hulst speelt Dries van Agt en Jaap Spijkers is Joop den Uyl. Bijrollen worden gespeeld door Bart Klever, Marie Louise Stheins en Sophie van Oers. De Punt, naar een scenario van Sylvia Pessireron en Carel Donck, is de tweede speelfilm van regisseur Hanro Smitsman. Vorig jaar won hij in Berlijn een Gouden Beer voor zijn korte film Raak.

Zijn speelfilmdebuut Skin is geselecteerd voor de competitie TV Fictie op het prestigieuze festival Prix Europa (15 tot 18 oktober in Berlijn). De producenten zijn Staccato Films (Moonlight, Suzy Q) en Guapo Productions (Eigenheimers). Coproducent is de Evangelische Omroep (eindredactie Natasja Visser). De opnames van De Punt zijn tot 31 oktober in onder meer Utrecht.

Een bijzondere locatie is De Punt, dezelfde plaats waar dertig jaar geleden de gijzeling plaatsvond. De Punt is onderdeel van het Telefilmproject en wordt gefinancierd door het CoBO-fonds in samenwerking met de Publieke Omroep, het Stimuleringsfonds en het Ministerie van OC&W.

Websites: www.staccatofilms.com, www.guapoproductions.nl

Voor meer persinformatie, aanvragen setbezoeken en beeldmateriaal: Jaap Dronkert, Guapo Productions, tel: 020 737 0154, mobiel: 06 5207 0085

 

lees ook: gokken tot de dood